sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Minne haluaisin matkustaa osa 2

TAMPERE

   Olen asunut Tampereella ja silti jättänyt (tyhmä minä!!) vierailematta useassakin hienossa paikassa.
   Postausta kirjoittaessa tutustuin netissä Tampereen nähtävyyksiin ja mulle meinasi tulla ihan runsaudenpula eri kohteisiin tutustuessani. Tähän postaukseen valikoitui vain osa monesta hienosta ja varmasti vierailemisen arvoisesta paikasta.

Amurin työläismuseokortteli
   1800-luvun puolivälissä Tampereen kaupungissa vallitsi asuntopula. Kasvavan teollisuuden vuoksi tehtaiden työntekijöille tarvittiin asuntoja, ja sen vuoksi amuriin alkoikin rakentua työläisten oma asuinalue.
    Useimmat asunnoista olivat "yhteiskeittiöasuntoja" eli samassa talossa oli muutama huone, joissa kussakin asui yksi perhe, ja kaikki talon asukkaat käyttivät samaa keittiötä. (Kuvitelkaas miten tämä toimisi nykypäivän suomessa..)
   Amurin työläismuseokorttelissa kiehtoo ihmisten arkipäivän historia. Työläismuseokorttelissa on ajan henkeen sisustettuja koteja ja kauppa, niin, että siellä vierailija todella on kuin entisajan työläiskorttelissa. Amurin työläismuseokorttelissa sijaitsee myös kahvila-ravintola Amurin Helmi, joka on auki ympäri vuoden.



Pyynikinharju ja näkötorni
   Kävisin kävelyllä pyynikinharjulla, nauttisin maisemista ja sen jälkeen ihailisin maisemia vielä pyynikin näkötornista käsin. Pyynikillä on ollut näkötorni jo vuodesta 1888, mutta alkuperäinen puinen näkötorni vaurioitui pahoin vuoden 1918 sisällisodassa. Nykyinen näkötorni taas on ollut paikallaan vuodesta 1929 ja siinä on toiminut talvisodan aikaan esimerkiksi ilmavalvonta-asema.
   Näkötornin juurella sijaitsee munkkikahvila, josta saa kuulemma Tampereen parhaita munkkeja 😋



Arboretum
   Ruusutarha on perustettu 1970-luvulla hatanpään kartanon maille. Ennen ruusutarhaa paikalla on ollut hedelmätarha, josta on yhä edelleen kuulemma jäljellä muutama omenapuu. Puistoalueella sijaitsee myös tampereen vanhin julkinen muistomerkki "vapaamuurarin hauta". Kyseessä on luonnonkivi, johon on kaiverrettu kreikaksi teksti ”Herra tuntee omansa”. Kaiverruksen arvellaan olevan peräisin 1700-luvulta. 









Plevna

   Plevna on yksi Finlaysonin tehdasalueeseen kuuluvia rakennuksia. Ennen plevnassa sijaitsi koko pohjoismaiden suurin kutomo. Plevna on muuten myös ensimmäinen pohjoismaalainen hehkulampuin valaistu rakennus. Ja kaikki tämä 1800-luvun lopulla, kun Suomi ei edes ollut vielä itsenäinen valtio. Jotenkin tosi vaikuttavaa, eikö?
   Nykyään plevnassa sijaitsee finnkinon elokuvateatteri sekä panimoravintola. En pidä oluesta, mutta voisin silti käydä panimoravintolassa syömässä. Plevnan elokuvateatteri on myös kaupungin kahdesta leffateatterista mielestäni parempi.

Kauppahalli
   Tampereen kauppahalli on pohjoismaiden suurin, ja yli sata vuotta vanha kauppahalli. Kauppahalli perustettiin torikaupan valtavan kasvun ja säännöstelemättömyyden vuoksi.
   Koska juustot on mun lemppariherkkuja, kävisin kauppahallissa sijaitsevassa juustosopissa. Juustosopin valikoimaan kuuluu monien eurooppalaisten juustojen lisäksi kotimaisten pienjuustoloiden tuotteita. Koska Juustosoppi tekee myös asiakkaiden toiveiden mukaan juustotarjottimia, niin tilaisin sieltä jonkun ihanan maistelukokonaisuuden.
   Paljon muitakin herkkuja kauppahallista löytyy juustojen lisäksi. Muistaakseni käytiin siskon kanssa kahvilla tuolla ja jaettiin herkullinen pala red velvet kakkua :-)



Vanha Milavida
   Wilhelm Von Notbeck rakennutti vuonna 1860 nykyisen Näsilinnankadun pohjoispäähän upean puuuhuvilan, jonka on sanottu olevan alkuperäinen Milavida. Huvilassa asui aikoinaan Wilhelm Von Nottbeckin lapsia, joista yksi,  Peter Von Nottbeck rakennutti uuden asuinpalatsi Milavidan (Näsilinna) vanhan puuhuvilan pohjoispuolelle. Puuhuvila ja Milavida siirtyivät kaupungin omistukseen 1900-luvun alussa ja sen jälkeen puuhuvilassa toimi täysihoitola ja ravintola. Rakennuksessa sattui vuonna1913 tulipalo, jonka aiheuttamien vahinkojen vuoksi puuhuvila purettiin. Huvilasta on jäljellä enää maakellari, joka koostuu kahdesta huoneesta. Maakellari on ainakin välillä ollut auki yleisölle, mutta vaikkei kellariin pääsisikään sisälle, niin sisäänkäynnille ainakin pääsee. Ja paikanpäällä on hauska kuvitella, että likimain samalla paikalla on ollut yli 100-vuotta sitten komea puuhuvila.

Milavida
   Peter Von Nottbeckin rakennuttama palatsi. Nykyään palatsissa toimii museo, ravintola sekä kahvila. Milavida on sisällissodan keskeinen tapahtumapaikka ja se vaurioitui pahasti sisällissodan aikana. Sisällissodan jälkeen Milavida kunnostettiin, mutta esimerkiksi aulan marmoriportaisiin imeytynyt veri jätettiin paikalleen sodan uhrien muistoksi. Sodasta muistuttaa myös luodinreiät, sekä tyinkuulien repimät aukot palatsin sisäseinissä. Tietysti pitää mainita, että palatsissa kuulemma myös kummittelee.. Jota en pitäisi edes kovin kummallisena asiana paikan murheellisen historian vuoksi!


Pispalan haulitorni
   Haulitorni on valitettavasti suljettu yleisöltä, mutta onhan se silti jotenkin vastustamattoman hauskan näköinen pikku mökki :-D Pispalan haulitehdas taas on periaatteessa yleisölle avoin vuokrattavana juhla ja kokoustilana. 



Työväenmuseo Werstas
   Työväen historiaa esittelevä museo. Ilmainen sisäänpääsy.

Ratinan kauppakeskus
   Tämäkin piti mainita yhdeksi kohteeksi turistimatkalleni tampereella. Ratinaan avataan siis uusi ja uljas kauppakeskus 19.4.2018 -Sama päivä sattuu olemaan syntymäpäiväni muuten, joten ehkä voisin viettää sitä kauppakeskuksen avajaissa?
   Shoppailua ei tule juuri harrastettua, mutta haluan muuten käydä uudessa kauppakeskuksessa vaikkapa kahvilla.

Mitäs muuta?
   Tampereella kannattaa liikkua bussilla. Busseja kulkee usein ja jokapuolelle Tamperetta. Ainakin  keskustassa on sitäpaitsi mielestäni vaikea liikkua henkilöautolla monien yksisuuntaisten katujen vuoksi, ja koska hämeenkatu on ainakin osittain suljettu yksityisautoilijoilta.
   Tampereella kannattaa vierailla myös keskustorilla, jossa on monia upeita vanhoja rakennuksia. Asuintalojen lisäksi esim. raatihuone ja vanha kirkko.
   Kaupunkivierailulle Tampereella kuuluisi myös torikahvit, jotka nauttisin Laukontorilla :-)






Lähteet:
http://www15.uta.fi/koskivoimaa/kaupunki/1870-00/amuripohja.htm
https://fi.wikipedia.org/wiki/Amuri
https://fi.wikipedia.org/wiki/Pyynikin_näkötorni
https://vasenkaista.fi/2015/07/kesakaista-hatanpaan-arboretum/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Hatanp%C3%A4%C3%A4n_kartano
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tampereen_kauppahalli
http://www.juustosoppi.fi
https://kotiliesi.fi/himahella/tampereen-kauppahalli-vie-kielen/
https://www.aamulehti.fi/kotimaa/olgan-nimipaivana-levitetaan-liina-milavidan-kellarin-poydalle-24182424/
https://yle.fi/uutiset/3-8801617
http://turistinakotikaupungissani.blogspot.fi/2015/04/villa-milavida-me-tapasimme-vihdoinkin.html
http://www.pispalanmoreeni.fi
http://www.werstas.fi
https://fi.wikipedia.org/wiki/Plevna_(tehdasrakennus)
https://fi.wikipedia.org/wiki/Pispalan_Haulitehdas

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. No olisi! Voisin tehdä vastaavan postauksen vielä Kangasalta, niin voitais joku kaunis päivä vaikka tehdä sellainen kotiseuturetki? :-)

      Poista